Élet a fogszabályozóval

Az élet fogszabályozóval majdnem olyan, mint fogszabályozó nélkül. Az érzés, hogy nagyon sok minden van a számban és soha sem szokom meg, nagyon hamar elmúlik, és teljesen természetessé válik.

Bizonyos szokásokat azonban el kell sajátítani és néhány tanácsot érdemes megfogadni ahhoz, hogy fogszabályozójuk ne sérüljön a kezelés tartama alatt, illetve fogaik egészségesek és szépek maradjanak a kezelés végéig.

Étkezés

Néhány ételfajtát, illetve étkezési szokást átmenetileg célszerű kerülni.

  • Rágós ételekalma
  • Ropogtatni valók, pl.: mogyoró, pisztácia, popcorn
  • Ragacsos ételek, pl.: karamella
  • Kemény ételek rágása
  • Kemény ételekbe harapás, pl.: alma, főtt kukorica, répa

Érzékenység

 

A fogakban eleinte érezhet enyhe feszülést, fájdalmat.

Az is elképzelhető, hogy az ajkak vagy a nyelv nyálkahártyáját kidörzsölik a fogszabályozó egyes alkatrészei.

Ezek hamarosan megszűnnek, addig is használhat viaszt a készülék kellemesebbé tételéhez, különböző szájöblögetőket ecsetelőket.

Mozgó, meglazult fogak

Ha fogszabályozó kezelés közben egyes fogait lazábbnak, mozgathatóbbnak érzi, az teljesen normális. Ahhoz, hogy a fogakat megfelelő helyre és pozícióba tudjuk állítani, először mozgathatóvá kell válniuk. Új helyükön és megfelelő pozíciójukban újra stabilak lesznek.

Sérült, meglazult fogszabályozó

A fogszabályozó készülék alkatrészei néha meglazulhatnak, mozoghatnak. Ha gyűrűje, bracketje, drótja meglazulna, leesne, minél hamarabb kérjen időpontot és hozza magával a leesett alkatrészt.

Szájhigiénia

Fogainak megtisztítása, így a fogak és az íny egészségének megőrzése a fogszabályozásideje alatt, kicsit több időt igényel. Célszerű minden evés után fogat mosni vagy legalább alaposan öblögetni. Különböző segédeszközökre is szüksége lehet, mint például fogselyem, fogköztisztító stb.

%d blogger ezt szereti: