Fogszabályozók

A fogszabályozó készülékeket leggyakrabban két nagy csoportra szokták osztani:

Kivehető fogszabályozók

Kivehető fogszabályozók

Rögzített fogszabályzók

Rögzített fogszabályzók

 

 

 

 

 

A kivehető készülékek, amelyeket „éjszakai fogszabályzóknak” is szoktak nevezni, igen sokfélék. Céljuk a fogak elrendezése, sorba helyezése és az állcsontok megfelelő viszonyának beállítása.

Két nagy csoportba sorolhatjuk ezeket: az első csoportban csak a felső vagy csak az alsó állcsonton elhelyezett lemezek, a másik csoportban a mindkét állcsontot összekapcsoló bimaxillaris, ill funkciós készülékek tartoznak.

A bimaxillaris készülékek kivehető készülékek, szájba helyezve mindkét állcsontot a megfelelő helyzetbe állítják be és ún. ortopédiai erőkkel hatva az arckoponya fejlődését, növekedését befolyásolják. Ez azt is jelenti, hogy leghatékonyabban a vegyes fogazati időszakban tudnak hatást kifejteni, hiszen ekkor a legintenzívebb az állcsontok fejlődése, a gyermek növekedése.

A rögzített fogszabályozó készülék a maradó fogak felszínére vannak felragasztva a kezelés ideje alatt, így közvetítve erőt a fogakra, hogy azok a megfelelő helyre és helyzetbe kerüljenek.

A bracketek anyaga és működése szerint különböző készülékeket használunk.

Hagyományos fém fogszabályozók

 

 

 

 

Esztétikus (fehér vagy átlátszó) fogszabályozók

 

 

 

 

ÖnligírozóÖnligírozó bracketek, melyek kialakításuknak és működésüknek köszönhetően kényelmesebbek, és a kívánt eredmény rövidebb idő alatt elérhető velük, mint a hagyományos rendszerekkel.

 

 

Esztétikus önligírozó bracketek, hatékonyság és esztétika egyben

 

 

 

 

Lingualis készülékek, a fogak nyelv felöli oldalára vannak felragasztva, így láthatatlanok

 

 

 

 

Clear AlignerClear Aligner, a láthatatlan fogszabályozás. Kisebb eltérések, recidívák megoldására.

%d blogger ezt szereti: